A paprika baktériumos betegségei

Korábban már írtunk a paprika vírusos betegségeiről, most a káros baktériumokról hoztunk egy cikket!

A paprika baktériumos levélhullásában két kórokozó is szerepet játszik, a Pseudomonas syringae pv. syringae, illetve a Xanthomonas campestris pv. vesicatoria. Az előbbi faj leginkább a fólia házak alatt, az utóbbi pedig a szántóföldön károsít. A betegség már akár a palántakorban megjelenhet. A leveleken sötétbarna szegélyű, kifehéredő foltok keletkeznek. A növény a foltos leveleket ledobva felkopaszodik és csak a csúcsi levelek maradnak meg. A sötét szegélyű foltok gyakran a száron is megfigyelhetők. A fertőzési forrás a vetőmag és a fertőzött növényi maradványok. Védekezés ellene preventíven réztartalmú készítményekkel lehetséges.

A baktériumos lágyrothadás a Pectobacterium carotovorum ssp. carotovorum betegség a termésfejlődés valamennyi szakaszában megjelenhet, de a lombozatot nem károsítja. A paprika héja ép marad, csak a belső húsos rész folyósodik el. A szétesett szövetek nyálkás folyadéka a termés legalsó részén gyűlik össze, s így a rothadt bogyó zacskóformát mutat. A fertőzött termés a csészeleveleknél gyakran leválik a kocsányról. Ennél a kórokozónál nincs lehetőség vegyszeres növényvédelemre.


A paprikánál előfordulhat még egy fitoplazma okozta betegség (Canditatus Phytoplasma solani). A sztolbur fitoplazma a többi fitoplazmához hasonlóan táptalajon nem tenyészthető, a növények háncsszöveteiben, a rostacsövekben élő, speciális baktérium. A baktériumokkal ellentétben a fitoplazmát nem sejtfal, hanem sejthártya határolja, ezét alakja változó. A sztolbur fitoplazmát mechanikailag nem lehet átvinni, tehát nem terjed művelő eszközökkel, de oltással és aranka fajokkal viszont igen. Magyarországon természetes körülmények között a Cuscuta arvensis fajjal történő terjedését figyelték meg.

A fitoplazmák fő terjesztői a növények szállítószövetéből táplálkozó rovar vektorok. A sztolbur fitoplazma esetében ezek lárvaként a talajban, egyes évelő gyomnövény fajok gyökerén áttelelő kabócák. A sztolbur fitoplazma első és átviteli kísérletekkel igazolt vektora a Hyalesthes obsoletus, amelynek számos tápnövénye van. A fertőzött paprika növények levelei sárgászöldek, kanalasodnak és lehullanak. A tő lombtalanná válik, a termések mumifikálódnak. A növény gyökere azonban jól fejlett, nehezen húzható ki. Védekezésnél kiemelendő az évelő gyomnövények rendszeres írtása, valamint a rovarvektorok gyérítésére szolgáló vegyszeres védekezés. A fitoplazmával megbetegített növények növényvédőszeres permetezéssel nem gyógyíthatóak

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink