A paprika leggyakrabban előforduló vírusos betegségei

Nagy károkat okozó virózis az uborka mozaik vírus (Cucumber mosaic virus, CMV), mind a hajtatott, mind a szabadföldi paprikában jelentős kórokozó. A paprika a fejlődésben erősen visszamarad, a hajtások megrövidülnek, a tő bokros kinézetű. A növény ettől független sok virágot hoz, de alig kötődnek a kötött bogyók aprók, torzak, kocsányuk rendellenesen megnyúlik.

Elsősorban a leveleken, de a termésen is többé kevésbé gyűrű alakú rajzolatok utalnak a fertőzöttségre. A fertőzöttséget a vírusvektorok terjesztik, ez esetben levéltetvek, illetve mechanikai úton, növénynedvekkel is átvihető. Fennmaradásában és terjedésében a természetes flóraelemek, gyomnövények fontos szerepet játszanak. A vírus elleni védekezés a következő. Inszekticides védekezés a levéltetvek ellen, rezisztens fajtahasználat. Ezeket megelőzően a területet tartsuk gyommentesen, ne hagyjunk nekik melegágyat, illetve a levéltetvek ellen alkalmazhatunk biológiai növényvédelmet, valamint ragadós sárga lapokat és szalagokat helyezhetünk ki, amelybe a kártevők beleragadnak és ezzel is csökken a számuk.


A paradicsom bronzfoltosság vírus (Tomato spotted wilt virus, TSWV), esetében a tünetek nagyon változatosak. A fiatal korban megbetegedett növények szárán elhalt csíkok jelennek meg, a csúcsi levelek elhalnak. A beteg növényeken gyakran jelenik meg érközi sárgulás tünet. A sárgulás a levélcsúcstól, illetve a széltől a főér felé terjed. Idősebb korban fertőződő leveleken sárga gyűrűk és elhalt foltok képződnek. Gyakori, hogy a levél féloldalasan torzul. A bogyókon torzulások, vonalas nekrózisok, gyűrűk figyelhetők meg. A TSWV tripsz fajokkal terjed és már lárvakorban terjesztik a fertőzést és életük végéig fertőzőképesek maradnak. A védekezés esetében hasonlóképpen kell eljárni, ahogy az előzőekben szó esett róla. Bármilyen vírusos növényt találunk a termesztőberendezésünkben, minél hamarabb távolítsuk el!

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink