A levéltrágyázás és annak jelentősége

A levéltrágyázás alatt a lombozaton keresztül kijuttatott tápanyagutánpótlást értjük.
Ennek az elsődleges célja, hogy a növény szervezetébe a tápanyagok gyors bejutása történjen meg.
A növényeknek a gyökere, a szára a levele és a termése is képes tápelemek felvételére. Természetesen a fő felvevő szerve a gyökérzet. A talajon keresztül történő trágyázáshoz képest a növények nagyobb produktivitással hasznosítják a leveleken keresztül kijuttatott tápelemeket. A levéltrágyázás hatására jobb lesz a növény kondíciója, tehát a gyökéren keresztüli tápanyagfelvételt is javítja. Lombtrágyázással csak kis tápelem adagok juttathatók ki, nagyobb mennyiség esetében a növénybe juttatás a gyökéren keresztül gazdaságos. A makroelemekből (nitrogén, foszfor, kálium) a növények által felvett összmennyiségnek a 2-3%-át tudjuk lombtrágyázással kijuttatni. A mezoelemek esetében ez 10-15% is lehet, még a mikroelemeknél, amelyekből jóval kevesebb mennyiség szükséges akár a 90%-át is biztosíthatjuk ezen a módon.

A lombtrágyázás nem váltja ki a talajtrágyázást, de ha a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel valamilyen ok miatt nem lehetséges (hideg az ültetőközeg, nem megfelelő a pH), akkor ez egy jó választás lehet. Tehát merőben látványos hatása lehet, ha kedvezőtlenek a környezeti feltételek, illetve, ha kritikus fenológiai stádiumokban alkalmazzuk.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy optimálisak a feltételek és a növény mindent megkap a megfelelő időben a talajon vagy a termesztőközegen keresztül, akkor a levéltrágyázásnak nincs nagymértékű hatása. Fontos tudni még, hogyha növényeinken látjuk a tápanyag hiány tüneteit, akkor már termésveszteséggel kell számolnunk, ugyanis ez esetben a növények már jó ideje éheznek. Ezt elkerülendően megelőző kezeléseket is lehet alkalmazni.
A hajtatott zöldségféléknél a korai időszakban a fejletlenebb gyökérzetű palántáknál és ha hideg az időjárás, akkor a kiültetett állományoknál az első 2-3 hétben van nagyobb jelentősége. Ezeknél a lombtrágyázásoknál az első növényvédelmi beavatkozást is megtehetjük egymenetben. 

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink