A föld alatti növényi részek kártevői

Azzal, hogy a termesztőberendezésben szeretnénk termelni növényeinket, egyben szeretnénk kedvező feltételeket nyújtani számukra. Ennek ellenére számos kártevő a növényházakban érzik magukat otthonosan és még kedvezőbbek számukra a fedett körülmények.

A föld alatti kártevők, amelyeknek többnyire már a károkozását vesszük észre. Számos rovar és fonálféreg faj tartozik ide. A talajlakó kártevők közül a leggyakrabban a cserebogarak pajorjai, a pattanóbogarak lárvái és a drótférgek károsítanak. A gyökérzet felületén, kisebb-nagyobb, szabálytalan alakú mélyedéseket rágnak, olykor a gyökereket is átrágják. A fiatal növények a károsítás következtében elpusztulnak. Az említett talajlakó rovarokon túl a frissen palántázott zöldségfélék gyökérzetét gyakran a lótücsök is károsítja. Károsításának tipikus jele, hogy a kiültetést követően a növények hamarosan elhervadnak. elpusztulnak. Ahol még használnak szerves trágyát azzal könnyen bevihetik a cserebogár pajorjait a termesztőberendezésekbe.
A gyökérgubacs fonálférgek károsítása során a növények vontatottan fejlődnek, lankadnak, hervadnak, olykor a növények levelén tápanyaghiányra emlékeztető sárgulás jelentkezik. A növény gyökerén kezdetben apró, 1–2 mm nagyságú, majd egyre nagyobb, akár 1–2 cm-t is elérő gubacsokat találunk. Növényházi körülmények között egy nemzedék kifejlődéséhez hozzávetőleg egy hónapra van szükség, így egy termesztési ciklus alatt számos nemzedékük kialakulhat.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink