Talajjavítás hajtatott berendezésekben

Magyarországon ma a termelők jelentős hányada foglalkozik hajtatott növények termesztésével talajon, ahol egyre nagyobb gondot okoz a talaj szerkezet, talaj minőség romlása, a talajlakó kórokozók, kártevők felszaporodása. Ezt a folyamatot a töretlen monokultúrás termesztés nem segíti elő.

A növények tápanyag felvétele a talajromlás miatt sokszor károsodik, így nem alakul ki megfelelő gyökérzet, a hozamok elmaradnak a várttól. A talajélet javulása hosszas folyamat akár több év is lehet. Talajjavításnál a talajhibák és azok előnytelen tulajdonságait próbáljuk csökkenteni. A talajjavítás történhet mechanikai módon, amikor altalajlazítást, mélyszántást végzünk. Leginkább kötöttebb talajokon fordul elő az úgynevezett „eketalp” jelenség, ahol évről évre azonos mélységben szántottak. A művelt réteg alján kialakul egy kemény vízzáró réteg, amely nemcsak a víz elszivárgását akadályozza meg, de a mélyen gyökeresedő növények termésének növekedését is zavarja, aminek következtében sok lesz az elágazó és torz termés.

Kémiai talajjavításnak nevezzük azokat a folyamatokat, amelyekkel a talajhibákat kémiai módszerekkel szüntetjük meg. Efféle a gipszezés, meszezés. A biológiai talajjavítás során a talaj kedvezőtlen tulajdonságait a rajta termesztett növények segítségével szüntetjük meg például, ha zöldtrágyázunk. Használhatunk mikrobiológiai készítményeket is, amelyek hasznos baktériumtörzseket vagy gombákat tartalmaznak. A talaj nitrogéntartalma a denitrifikáció során állandóan csökken és ezt pótolják a nitrogéngyűjtő baktériumok. Megkötik a levegő nitrogénjét és később ezt a növény fel tudja használni. Vannak, amelyek a humifikációt (humuszképződést) segítik, talajszerkezetet javítják. Rengeteg készítmény van a piacon, amely hasznos tud lenni talajaink javítására, de a talajjavítás egy hosszas folyamat. Ha a talajéleten sikerül termelőnek javítania, akár 5-15 %-os terméstöbbletet is elérhet, emellett az áru minősége, a növények kondíciója is javul.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink