Nagy üzlet lesz az ipari kender termesztése?

Az ipari kender termesztése és felhasználása világszerte dinamikusan növekszik, ami azt jelenti, hogy kecsegtető lehetőségek rejlenek a jövőben az ipari kender termesztésében.

A globális kendertermelés piaci értéke pár éven belül 18,6 milliárd dollárra emelkedik. A kender ma már több mint 25000 féle termék alapanyagát képezi, a bútorgyártástól az építkezéseken keresztül a kozmetikai cikkekig és a gyógyszerekig. Az utóbb években pedig – magvainak magas fehérjetartalma miatt – egyre jobban terjed az élelmiszeripari és takarmányozási hasznosítása is.

A ipari kender termesztése viszonylag egyszerű: 

  • nem igényel sok műtrágyát és növényvédő szert,
  • jól beilleszthető az európai vetésforgóba, 
  • fontos szerepet játszhat a talajok fertőtlenítésében és termőképességének helyreállításában, 
  • valamint a káros anyagok levegőből való eltávolításában is.

Mindezek alapján a globális kendertermelés piaci értéke 2027-ig – az Allied Market Research becslése alapján – évente 22,4 százalékkal, a 2019. évi 4,9 milliárdról várhatóan 18,6 milliárd dollárra növekszik. 

Ha bármiben vannak még kitörési lehetőségek a mezőgazdaságban, akkor bizony az ipari kendert termesztése a legjobb példa rá!

Az ipari kender termesztése Magyarországon

Az ipari kender termesztése Magyarországon nem bejelentés köteles. Az itthon is termeszthető magfajtákat az Európai Unió által akkreditált listán találhatjuk meg. 

A hatósági ellenőrzés során a termelőnek igazolnia kell az elvetett vetőmag eredetét és eredetiségét is.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet átfogó, komplex ipari kendergazdaság-fejlesztési programot dolgozott ki, amely különféle termékpályákat foglal magában a termeléstől a feldolgozáson át az értékesítésig. 

Az ipari kender számára a Kárpát-medence kifejezetten jó adottságokkal bír, a növény minden része, így a mag, a rost, a pozdorja, a virágzat és a levélzet szempontjából is sokoldalú lehetőségekkel számolhatnak a termelők és a feldolgozók.

Az ipari kender hagyományos felhasználása mellett egy új építkezési technológia is megjelent a növény sokoldalúságának köszönhetően. A kenderházak építésekor az ipari kender szárának belső fás részét, a pozdorját használják fel, amellyel természetes eredetű, hőszigetelt építőanyaghoz juthatunk.

Ha esetleg bárkinek az jutna eszébe, hogy a kender hasonlít a távol-keleten alapvető növénynek számító bambuszhoz, nos, nem jár messze az igazságtól. Hasznosságában az ipari kender még talán le is körözi a bambuszt, mindamellett mindketten a fenntarthatóság ékes példái.

Ez a kender nem “az” a kender!

Az ipari kender természetesen nem egyenlő a kannabidiol tartalmú kender növénnyel. A legfőbb különbség köztük természetesen az, hogy míg a kannabisz növénynek van úgynevezett THC – tetra-hidro-cannabidiol – tartalma, ami a fogyasztásakor a módosult tudatállapotot elő tudja idézni, addig az ipari kenderben nincs THC. 

Az Európai Unióban nem lehet THC tartalmú kendert mezőgazdasági körülmények között termeszteni, csakis gyógyszeripari felhasználásra, gyógyszerkönyvi minőségben termelő, engedéllyel rendelkező gazdálkodók termeszthetnek kannabiszt, de erre is inkább az import a jellemző az európai gyógyszeriparban.

Az ipari kendernek csak kis része kerül gyógyszeripari felhasználásra – olaját bázis olajként szokták használni például –, inkább más egyéb szektorok dolgozzák fel és építik be az értékláncukba, mint például élelmiszeripar, kozmetikai ipar, építőipar. 

Hogyan kezdjünk bele az ipari kender termesztésébe?

Az ipari kender termesztésébe való belekezdéshez érdemes először is tájékozódni az aktuális jogszabályokról és előírásokról. Bár Magyarországon az ipari kender termesztése nem bejelentés köteles, de csak szűk körben válogathatunk az itthon is termeszthető magfajták közül. 

Ezen kívül érdemes tájékozódni a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által kidolgozott ipari kendergazdaság-fejlesztési program részleteiről is, hogy eldönthessük, hogy a kenderipar mely szegmensében akarjuk megvetni a lábunkat. 

A program célja a hazai kender feldolgozó kapacitások kiépítése, az integráció feltételeinek megteremtése az ipari kender teljes értéklánca mentén.

A mezőgazdaság különböző szektoraiban jelen lévő állami biztosítékok jócskán csökkentik az oda áramló befektetések megtérülési kockázatát, ezért az NSKI jelenléte az ipari kender termesztés területén üdvözítőnek tekinthető.

Rohanjunk-e hanyatt-homlok ipari kendert termeszteni?

Megfontolás és tervezés nélkül természetesen semmibe nem szabad belekezdeni. Nyilvánvalóan kecsegtető lehet, hogy egy dinamikusan bővülő piac alapanyagáról beszélünk, tehát jócskán felfutó szakaszában van a kendertermesztés, és ez a piac nagyon messze van még a telítettségtől.

Ebből kifolyólag a termény eladhatósága, feldolgozóiparának egyre nagyobb térnyerése, a felhasználás sokoldalúságában rejlő lehetőségek még akár a nulláról való kendertermesztésbe történő belevágást is gyorsan megtérülővé tehetik.

A címben feltett kérdésünk így tehát nem költői: valóban érdemes gondolkodni az ipari kender termesztésén, mert a válasz az, hogy valóban nagy üzlet lehet benne.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink