Mit okozhat az enyhe tél a gazdaságokban?

Az enyhe tél nem kedvez a szántóföldön, ültetvényen vagy kertészetben gazdálkodóknak sem. Amennyiben nincs tartós 2-3 héten keresztül tartó mínusz 10-15 C fok a kártevők és kórokozók áttelelő telepei nem, vagy csak kis mértékben károsodnak.

Az elhúzódó indián nyár megfigyelhető volt, az őszi időjárás nem volt megfelelő, kevés csapadék hullott. A talaj éves víztartaléka télen szivárog be a talaj mélyebb rétegeibe, ha nincs megfelelő mennyiségű hótakaró a téli időszakban, akkor a talaj víztartaléka alacsonyabb lesz, így nyáron ez komoly problémákat okozhat. Mindezek mellett, ha nem fagy át kellően a talaj felső rétege, a talajlakó károsítók egyedszáma sem csökken. Mint tudjuk, talajfertőtlenítésre egyre kevesebb készítmény áll rendelkezésre. Az enyhe tél a rágcsálók számát is növeli.

Több almot képesek felnevelni a mezei pockok, hörcsögök, vakondok. A gyümölcsfák november folyamán mélynyugalmi állapotba vonulnak, és január közepéig-végéig nem is lépnek ki abból. A gyümölcsfák nedvkeringése az enyhe időjárásban megindulhat, a rügyduzzadás, rügypattanás és kihajtás folyamata hamarabb végbemehet. A tavaszi fagy még nagyobb gondot tud ezáltal okozni, ugyanis a kinyílt virágok már mínusz 1 C fokban károsodnak, még egy megpattanó rügy a mínusz 10 C fok körüli lehűlést is átvészeli.

A tartós mínuszok elmaradása esetén a károsítók nagy mennyiségben jelenhetnek meg, köztük olyanok is, amelyek vírushordozók. A téli csapadék azért nagyon fontos, mert az évi víztartalékunk jelentős forrását adja. 2022-ben a talajaink vízkészlete rendkívüli kimerültek, nagy szárazság volt a nyári időszakban, ezért lenne most kiemelt fontosságú, hogy kellő csapadék és tartós hideg legyen ezen a télen. 

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink