Mit csinál egy növényorvos?

Sokan biztosan hallották már azt a megnevezést, hogy növényorvos, de felmerül a kérdés, hogy pontosan mi is egy növényorvos feladata? Hazánkban a növényorvoslás nagy múltra tekint vissza, már a 17. században is foglalkoztak a növények gyógymódjaival.

A növényorvos olyan növényvédelmi technológiát alkalmaz, amellyel megelőzhető a kártevők, kórokozók megjelenése, vagy ha már megjelentek, akkor ezek felszaporodása ellen szakszerűen, nem kizárólag növényvédőszerek alkalmazásával, hanem agrotechnikai eszközök használatával védekezik. A növényorvos feladata, hogy egészséges növények kerüljenek a fogyasztók elé, növényvédőszer maradéktól mentesek legyenek. Az élelmiszer biztonság megőrzésében és annak kialakításában nagy szerepet játszanak.

A növényorvosok az integrált növényvédelemről gondoskodnak. A növényvédőszer piacon megkülönböztetünk I., II., III. forgalmi kategóriájú készítményeket. Az I. és II. kategóriába tartozó növényvédő szereket csak engedéllyel lehet megvásárolni és felhasználni. Az I. forgalmi kategóriás készítmények esetében a növényorvosnak vényt szükséges kiírni a gazdálkodó számára, akinek rendelkeznie kell az úgynevezett zöldkönyvvel. A zöldkönyvet egy 80 órás tanfolyamon szerezheti meg az érdeklődő. A III. kategória a szabadforgalmú, amelyhez nem szükséges külön végzettség, de az ezekkel végzett munkavégzéshez sem nélkülözhetetlen a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó alapvető ismeretek.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink