Milyen fenyőt válasszunk karácsonyra?

Sokaknál az elsődleges kérdés mindig az, hogy élő fenyőt vagy műfenyőt válasszanak. Kicsit kutakodva utánajárható, hogy miből is készül a műfenyő és hol állítják elő legnagyobb mennyiségben. A műfenyő PVC műanyagból készül és túlnyomó többségben Kínában gyártják. A gyártók sajnos úgy készítik el a műfenyőket, hogy elévüljenek, tehát ne gondoljuk azt, hogy ha megvásárolunk egy fenyőt akkor az életünk végéig díszeleg minden karácsonykor. Ezzel érik el a termék újravásárlását. Az élő fenyő megvásárlása jobb megoldás annál, mint, hogy Kínából behozott műfenyőt vásároljunk. Ne gondoljuk azt, hogy erdőpusztításnak számít az élő fenyőfa vásárlása. Kifejezetten ilyen célból telepítik a fenyőfa ültetvényeken ezeket.

Amennyiben az élő fenyőfa mellett döntünk még két dolgot kell kitalálnunk, hogy konténeres vagy vágott fenyő, illetve,hogy melyik fajta legyen.

A fajták sok mindenben eltérnek. Az egyik faj illatos, de hullanak a tűlevelei, a másik tartósabb, de szúrós stb. Vágott fenyő esetében meg kell vizsgálni, hogy mennyire friss vágás. Ezt megtehetjük, ha a választás előtt a fát megfogva tönkjével üssük a talajhoz. Hogyha hullanak a levelei, akkor válasszunk másik fát. Egy másik módszer, ha tűleveleit meghajlítjuk és ha gyorsan kirúgja magát, akkor friss, ha meghajolva marad, akkor kiszáradóban van a fenyőfa. 

A legillatosabb a lucfenyő, azonnal karácsonyi hangulatot teremt. Tartósság szempontjából viszont ez a fajta bírja a legkevesebb ideig. Ha a tartósság az elsődleges számunkra, akkor válasszunk Nordmann, ezüst vagy duglászfenyőt. A legkülönlegesebb színe az ezüstfenyőnek van, a legszimmetrikusabb viszont a tökéletes formájú Nordmann fenyő, ráadásul a tűlevelei egyáltalán nem szúrnak, a duglászfenyő tűlevelei kimondottan puhák. A duglaszfenyő nevét Douglas skót botanikusról kapta, míg a Nordmann fenyő Alexander von Nordmann finn természettudós után kapta a nevét.

Ha vágott fenyő mellett döntünk állítsuk vízzel teli vödörbe a felhasználásig. A folyadékpótlás fontos, mert így később kezdi el csak hullajtani a leveleit, miután bevittük a lakásba. Fokozatosan szoktassuk a benti hőmérséklethez, de ha erre nincs lehetőségünk, tegyük olyan karácsonyfatalpba, aminek víztartója is van. A víztartós karácsonyfatalp használatával a lakásban még tartósabbá tehetjük a karácsonyfánkat és igazán bearanyozhatja az ünnepi napokat.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink