Miért hullajtják télen a szobanövények a levelüket?

Néhány ötlet, mire figyelj a szobanövényeid gondozása során.


A nappalok rövidülését és a fényviszonyok csökkenését a növényeink is érzékelik. Télen pihenőre térnek, ezáltal a növekedésük lelassul, nem igényelnek annyi vizet, mint nyáron, sőt tápoldatot sem, ugyanis nem tudják hasznosítani a téli időszakban.

Nyáron a napsütéses órák száma több, ekkor rendszeres tápoldatozást és sok vizet igényelnek a hajtások, virágok megfelelő növekedése érdekében. A téli hónapokban jellemzően felhős, borús az időjárás. A bent tartott növényeket ez megviseli, ha olyan helyen vannak, ahol nem nagy az ablakfelület és kevés természetes fény éri őket. A fény a növekedésükhöz nélkülözhetetlen. A túlöntözés problémája ilyenkor szokott előállni, a gyökerek pusztulásához, rothadásához vezet. A növények vízzel való ellátását a növények igényeire kell alapozni. Semmiképp ne legyen pangó víz a cserepekben. A téli időszakban a vízellátásukat minimalizálni kell!

Télen sok szobában tartott növény hullajtja a leveleit, ennek több oka lehet. A kevesebb fény is okozhatja, illetve a nem megfelelő páratartalom. A fűtött szobákban a levegő páratartalma 30-50 % közötti, ami kevés számukra. A páratartalmat növelhetjük a növények körül, ha párologtató berendezéseket alkalmazunk vagy egyszerű megoldások is léteznek. Ilyen például egy növényspriccelő használata, amellyel naponta lepermetezheted vízzel a szobanövény leveleit. A másik módszer, ha kerámia tálakba helyezel kavicsokat és felöntöd vízzel, majd a növények közé helyezed. Megszívják magukat vízzel és folyamatosan párologtatni fognak.
Összességében elmondható, hogy a megfelelő hely, vízellátás és a páratartalom szabályozása az alapja, hogy növényeink átvészeljék a teli hónapokat. A korábban említett okok miatt jellemzően felkopaszodnak a növények, barnulnak, sárgulnak a leveleik. Ezek miatt aggódni nem szükséges, a tavasz meghozza a jó időt, amikor újra pompázni fognak szobanövényeink.
Amennyiben gondozásukban bizonytalanok vagyunk, keressünk fel egy szakembert, aki készséggel áll rendelkezésünkre.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink