Hotel nyitás a rovaroknak – mit érdemes tudni a rovarhotelről?

Gazdaként biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy a rovarok hova bújnak el az eső elől, vagy hol töltik a telet. A rovarok nem utaznak melegebb tájakra, mikor az időjárás kiszámíthatatlanná válik, vagy a hőmérséklet csökken, hanem egy rést vagy zugot keresnek, ahol átvészelhetik ezt az időszakot, tojást rakhatnak, megpihenhetnek. A rovarok természetes élőhelyeinek folyamatos pusztításával egyre kevesebb ilyen menedéket találhatnak, így a rovarhotel a megfelelő helyettesítő lehet számukra. Korábban már tettünk említést a rovarhotelek jelentőségére a rovarok számára, de a kert számára ezek éppoly hasznosak. A rovarok az ökoszisztéma számára hasznosak a beporzással, a tápanyagkörforgásban való szerepükkel, valamint táplálékot jelentenek a madarak számára is.

Ezeket a kis házikószerű építményeket készen is megvásárolhatjuk, de megannyi blogon találunk instrukciókat az otthoni elkészítésükhöz is. A rovarhotelek közös vonása, hogy 4-9 mm átmérőjű, legalább 15 cm mély henger alakú helyeket biztosítanak a lakóknak. Ez tökéletesen megfelel a méhek nevelő helyeként is. Ehhez többnyire egy átfúrt faanyagot használnak, üreges bambuszrudat, de hulladéknak szánt szívószál vagy slagrész is megteszi. A legfontosabb, hogy bármilyen anyagot is használunk, az ne legyen mérgező (valamint az azt borító festék/színezék se!) a rovarok számára. A hotel elhelyezése annál fontosabb – mindenképpen védjen az eső elől, de túl erős napsütésnek se legyen kitéve. Egy jó hír általában a rovarfajokról – amilyen törékenyek, olyan jól alkalmazkodnak az új helyekhez, körülményekhez.

Ezek a hotelek elsősorban háromféle jótékony rovart fognak vonzani: 

  • beporzókat, mint pl. méhek, hangyák, pillangók, darazsak, melyek a növények beporzásában segítenek; 
  • ragadozókat, pl. katicabogár, imádkozó sáska, amelyek segíteni fognak a káros rovarok, valamint egyéb kártevők irtásában – egy katicabogár élete során több, mint 5000 levéltetűt pusztíthat el;
  • lebontó rovarokat, pl. pókok, százlábúak, melyek a növények elhalt/rohadó részeivel táplálkozva segítenek néhány általánosan felmerülő probléma kezelésében, köztük visszaszorítják a gombákat, illetve eltakarítják a rohadó vegetációt. 

A megfelelő hotel beszerzéséhez/megépítésének helyes megközelítéshez érdemes előbb néhány kérdést átgondolni, köztük azt, hogy milyen fajoknak szeretnél helyet biztosítani. Érdemes egy kisebb házat több részre bontani, hogy a fajok közötti konfliktusokat megelőzzük. Emelett mindenképp fel kell mérni, hogy az általunk bevonzani kívánt faj milyen körülmények között érzi jól magát – ha például szeretnénk a hotelben békát (ami egyre gyakoribb ezekben a kis házakban), akkor párás, nedves környezetre van szükség, ezzel szemben a méheknek például napos, száraz hely kell legalább egy méterrel a föld felett, ami dél vagy dél-kelet felé néz. Mindenképpen biztosítsuk megfelelően a ház stabilitását erős szélben is.

Sokan a hotel fenntartását nem gondolják át teljesen, pedig ez legalább olyan fontos, mint annak megépítése, beszerzése. A méhházak például minden nyár végén takarításra szorulnak, hogy az elhalt sejteket eltávolítsuk. Ezzel megelőzhetjük a halott méheken, lárvákon potenciálisan tömegesen megjelenő atkák, penész elterjedését.

Fontos: mindenféle rovarirtó (és gombairtó) szer használata a rovarhotel közelében értelemszerűen annak céljával ellentétes hatást fog elérni, így ezeket kerüljük!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink