Hogyan végezzük a tavaszi gyepápolást

Minden hobbikertész álma az egységes, zöldellő pázsit, ennek ellenére a legnagyobb odafigyelés mellett sem mindig hozza meg a befektetett munka a várt eredményt. Íme néhány jó tanács, hogy hogyan végezzük a tavaszi gyepápolást. Mindenekelőtt, ha télen nem tettük meg, akkor az eszközeink karbantartásával kell kezdeni a feladatokat. Abban az esetben, ha még az ősszel lehullott lombot nem gereblyéztük össze, tegyük meg.


Ezek után következhet a gyepen kialakult filcréteg eltávolítása, amelyet gyepszellőztetéssel tehetünk meg. Erre gépi és kézi eszközöket egyaránt használhatunk. Ez egy nagyon fontos lépés, ugyanis, ha a gyepen kialakult tömör filcréteget nem lazítjuk fel, akkor a fű új hajtásai nehezebben fognak nőni, gyökeresedni.

Ennek következtében érdemes egyszer vagy kétszer – tavasszal és ősszel elvégezni a gyepszellőztetést. Ne ijedjünk meg az eredménytől, egy hónapon belül újra nő és besűrűsödik a gyepfelületünk. Mindeközben fel kell mérni, hogy vannak-e élettelen foltok, van-e bármilyen betegség, tápanyaghiány, amit észlelünk. A tavaszi induláskor javasolt a nitrogén túlsúlyos gyeptrágya használata. Az első fűnyírást száraz időben, száraz talajon tegyük meg. Fontos, hogy ne akarjunk rögtön golfpálya minőségű gyepet, inkább több menetben vágjuk le. Optimális esetben közepes vágási magassággal indulunk és fokozatosan csökkentjük azt. A nyírási gyakoriság országrészenként, fű fajtánként eltérő. Mindezek mellett a nyári időszakban az öntözés fontosságát se felejtsük el. A legkényelmesebb megoldás az öntözőrendszer kiépítése, így folyamatosan biztosíthatjuk a megfelelő, egyenletes vízellátást. Ha nem szeretnénk öntözőrendszert kiépíteni, akkor heti minimum 2-3 alkalommal végezzünk bőséges öntözést lehetőleg a napfelkeltét követő órákban.


Az igazán szép és igényes pázsit kialakításához kitartás és következetes gyepápolás kell.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink