Hogyan gondoskodjunk télen a szobanövényeinkről?

Amennyiben rendelkezünk szobanövényekkel, érdemes rájuk a téli hónapokban némi időt szentelni és néhány apróságot betartani, hogy tavaszig megőrizzék vitalitásukat.

Íme néhány tipp:

  • Az első és legfontosabb, hogy ne öntözzük túl a növényeinket. Télen a növények életfunkciója lelassul, kevesebb oxigént termelnek és több szén-dioxidot bocsátanak ki. Ha túlöntözzük őket, akkor gyökereik rothadásnak indulnak és tavaszra elpusztulhat a növényünk.
  • Megfelelő mennyiségű természetes fényre szükségük van a szobában is. Lámpafénnyel ezt nem helyettesíthetjük. Ahhoz, hogy az életfolyamataik megfelelően működjenek elengedhetetlen a természetes fény.
  • A szobanövények átlagosan 20 celzius fok körül érzik jól magukat. Amennyiben a lakást szellőztetjük figyeljünk, hogy közvetlen hideg ne érje a növényeket. Nem szeretik a hirtelen hőmérséklet változást, gyorsan láthatjuk, hogyha megváltozik a hőmérséklet, a növényeink azonnal jeleznek, például sárgulnak, barnulnak a levelei, akár le is hullhat egyes növények esetén.
  • A lakásban tartott növényeket bizony tisztítani szükséges a rájuk szálló portól. Változó, hogy mikor kell portalanítani, de érdemes hetente megvizsgálni a leveleiket és ebből kiderülhet, mikor kell elvégezni a tisztítást. Ezzel a lépéssel a fotoszintézisben is segíthetjük a növényeket. Ezt végezhetjük portörlővel vagy egy nedves pamut ronggyal. Az utóbbinál figyeljünk oda, hogy alulról támasszuk meg a leveleket, hogy le ne törjenek vagy meg ne sérüljenek. A tisztítás során, ha látunk egészségtelen vagy elhalt leveleket, távolítsuk el azokat.
  • A nagy cserepes növények esetében a talaj felső rétegének átforgatása is hasznos lehet, ezzel segítve a talaj levegőzöttségét.

Abban az esetben, ha ezeket a folyamatokat betartjuk jó kondícióban tarthatjuk szobanövényeinket, amelyek szépségükkel sok örömteli pillanatot varázsolnak számunkra.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink