Hasznos rovarok a fóliában, üvegházban

Ha rovarok kerülnek szóba, akkor automatikusan a legtöbben a kártevő rovarokra asszociálnak. 

Pedig a több, mint százezer rovarfajta között vannak kifejezetten hasznosak is, és ideje lenne rájuk is koncentrálni.

Einstein jóslata vajon igazzá válik?

Albert Einsteinnek tulajdonítják azt a gondolatot, miszerint ha a méhek kipusztulnak, akkor cirka négy éven belül vége az emberiségnek is. A méheket azonosítjuk ugyanis a leghasznosabb rovarokként: miközben önmaguk számára virágport gyűjtenek, hogy azzal etessék a növendék méhecskéket, aközben beporozzák a növényt, ami konkrétan a megtermékenyítést jelenti ez esetben. A beporzás-termékenyítés révén van lehetősége a növénynek gyümölcsöt és azon keresztül új magot nevelnie, így biztosítva a saját fajfenntartását.

Bár vitatható, hogy Einstein mondott-e valaha ilyesmit, az tény, hogy a méhek egészen biztosan hasznos munkatársak egy gazdaság életében, ugyanakkor csípésük nem mindenki számára kellemes… 

A hasznos rovarok különböző típusai

A hasznos rovarok felbecsülhetetlen értékű eszközt jelentenek az üvegházi és fóliatermesztők számára is. 

Három nagy altípusait különíthetjük el a hasznos rovaroknak.

A beporzók

Értelemszerűen ők azok a jótékony segítőink, akik a növények beporzásában segítenek. A méhek különböző típusai a legelterjedtebbek. Nagyon jó ötlet egyébként a gazdaságunk mellé néhány méhkaptárt telepíteni, még ha a mézgyűjtéssel nem is akarunk foglalkozni.

A húsevők

Bár véletlenszerűen ők is segíthetnek a megtermékenyítésben, de igazából az egyéb más kártevők semlegesítésében járnak élen. Legismertebb képviselőik a különböző katicabogarak, melynek lárvái előszeretettel lakmároznak levéltetveket. 

Ugyanide sorolhatók a fátyolkák különböző típusai, akik kettős módon képesek védekezni a tetvek (és más egyebek) ellen: egyrészt a lárváik nagy étvággyal fogyasztják eme kellemetlen kártevőt, másrészt kellemetlen szagot is képesek árasztani, ami eleve távol tartja a szagra érzékeny hernyókat és egyéb, a növényekre petézni akaró károkozó rovarokat. 

A nagyragadozók

De van a rovaroknak még ezen túl is egy külön csoportja, akikre lehet számítani olyankor, ha például poloskainvázióval szembesülünk. A poloskáknak gyakorlatilag egyetlen természetesen ellenségük van: az imádkozó sáska. Az imádkozó sáskák hírneve sajnos méltatlanul rossz, pedig majdnem, hogy babusgatni való kis jószágok. Megértjük, ha a gazdák nem szeretnének ájtatos manókkal osztozni a fólián, de ha mégis felbukkan egy-egy példány a környezetünkben, érdemes vigyázni rájuk, mert nagyon hatékony vadászok. Egyébként vásárolhatóak és terráriumban nevelhetőek is. Kicsi korukban imádják például a muslicákat!

Honnan szerezzünk hasznos rovarokat?

Először is, ha nem részeltettünk abban a szerencsében, hogy rendkívül sokszínű és nagyszámú a gazdaságunkban a jótékony rovarpopuláció, akkor elsődlegesen az ilyen rovarok megvásárlása a leghatékonyabb módja az elterjesztésüknek.

Mindezek után természetesen vigyázni is kell rájuk, érdemes számukra rovarhoteleket kihelyezni, ha pedig szükséges, akkor az utánpótlásról szintén vásárlással lehet gondoskodni.

Összességében ezeknek a hasznos fajoknak a megvásárlása és szabadon engedése nagyszerű módja annak, hogy üvegházat vagy a fóliát egészségesen és termelékenyen tartsuk, miközben kedves kis munkatársaink így majd elősegítik a fenntarthatóságot is.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink