Hangyák a kertünkben

Hasznosak-e a hangyák a kertünkben vagy kártékonyak számunkra? Az ellenük való védekezés, távoltartás hogyan is lehetséges? Közvetlen kárt nem feltétlen okoznak, de közvetettet igen. A levéltetvekkel szimbiózisban vannak jelen. Táplálkozásuk során a levéltetvek mézharmatot termelnek, amely a cukros ragadós ürülékük. Ezt a hangyák előszeretettel fogyasztják, így, ha a növényen nagy csomóban hangyát látunk az levéltetű jelenlétére is utalhat ezáltal.

Képesek áthordani egyik növényről a másikra a levéltetveket és ha netalán fertőzött a kártevő akár vírust is képes terjeszteni, így az eddigi egészséges növényünk is beteg lesz. Gyakori, hogy a leveleken a mézharmaton korompenész gomba keletkezik, amelytől a levelek feketévé válnak, fotoszintetizálásuk gátolt. Ezekből kifolyólag sok kertészkedő törekszik a hangyafészek megszüntetésére.

Hogyan is tudunk védekezni ellenük?

Vegyszeresen és vegyszer mentesen is meg tudjuk oldani a problémát.

A kávézaccnak és a fahéjnak nem szeretik az illatát, ezért, ha a hangyabolyokat jól megszórjuk vele el fognak menekülni. Erősen riasztó, távoltartó hatása van. Jól tudjuk, a hangyák a szárazságot kedvelik, ezért, ha nedvesen tartjuk a talajunkat kisebb az esély, hogy megjelennek. A talaj rendszeres átforgatása, átgereblyézése is segít. Ami sokak számára ismert módszer az a sütőpor használata. Nem tudják megemészteni a sütőport és elpusztulnak tőle. Még csalogatóbb számukra, ha cukrot vagy porcukrot is keverünk hozzá, ami jobban vonzza őket az édes íz miatt. 

Ezen kívül a drasztikusabb módszer a kifejezetten erre a célra vásárolt hangyairtó készítmények. Ezek kiszórásával rövid időn belül véget tudunk vetni a hangyabolynak.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink