Fóliavezérlés: időt és biztonságot adnak a gazdáknak

Forrás: MezőHír

Üvegházi, fóliás és szántóföldi termesztési módokról, az öntözés, a szellőztetés vezérlési lehetőségeiről tartottak szakmai előadásokat Kecskeméten. A szaktanácsadóknak meghirdetett délelőtt témája a precíziós gazdálkodással elérhető biztonságosabb termelés, kevesebb víz- és energiafelhasználás megvalósítási lehetőségei voltak.

Szaktanácsok szaktanácsadóknak

Elsőként a Fóliavezérlés fiatalos csapatát ismerhették meg a résztvevők. Németh Gábor, a Smart Greenhouse Control Kft. ügyvezető igazgatójának köszöntője után Kómár Dániel termékfejlesztő beszélt arról, miért alapították meg közösen a cégüket. Kilenc éve ugyanis Dániel szentesi fóliasátrában emberi hanyagság miatt kimaradt egy szellőztetés, és katasztrofális károkat okozott az uborka termesztésében. Fejlesztéseiket az motiválta, hogy ilyen ne fordulhasson többet elő. Biztonságosan tudjanak termelni azáltal, hogy automatizálni lehessen minden olyan termelési folyamatot, amik a gazdák mindennapos feladatait adják, és lekötik szinte minden idejüket.

Kómár Dániel termékfejlesztő, Smart Greenhouse Control Kft.
Kómár Dániel termékfejlesztő, Smart Greenhouse Control Kft.

Időt és biztonságot adnak a gazdáknak

A részletesen bemutatott eszközök: a szellőztetés- és öntözésvezérlő, az időjárás-állomás, a szenzorhálózat használatával már sok gazda növénytermesztése vált könnyebbé és biztonságosabbá. A távvezérelhető szellőztető modullal – az időjárás-állomással együtt – a külső környezeti adatok alapján is vezérelhető a fóliasátor szellőztetése. Távirányítási funkcióval is rendelkezik, valós idejű értesítéseket, és riasztásokat küld e-mailben és SMS-ben. Újonnan épülő és már meglévő fóliaházakhoz is felszerelhető. Az öntözőmodul segít az ideális öntözés megteremtéséhez. Kézi irányítás, időpontok, időszakok, vagy talajnedvességi adatok alapján vezérli az öntözést. Az öntözőmodul automatizálja a gazdaság vízfelhasználását, ami időt, energiát és vízmegtakarítást hozhat a gazdálkodóknak. A Fóliavezérlés használatával akár 16 különböző öntözőkör beállítása is történhet egy fólia alatt.

Nagy előnye továbbá, hogy bármilyen meglévő rendszerhez integrálható. Az időjárás-állomás használatával mérhető a külső hőmérséklet, a páratartalom, a harmatpont, a fényerősség, a szélsebesség és iránya. A szellőztetőmodullal összekötve megelőzhető a szélkár is.

Vezérlők és vezeték nélküli szenzorok
Vezérlők és vezeték nélküli szenzorok

Vezeték nélküli modul és digitális szenzorhálózat

A Fóliavezérlés vezeték nélküli modulja nagy hatótávolságú, akár 3-5 km-es lefedettséget is biztosíthat az érzékelők és a modul között. Kábelek telepítése nélkül, vezeték nélküli kommunikáció valósítható meg az eszközzel. A digitális szenzorokkal megvalósítható az EC mérés, a talajnedvesség és talajhőmérséklet, a pH, a hőmérséklet és a páratartalom mérése. A szenzorok a vezeték nélküli modulhoz csatlakoznak, beépített akkumulátorokkal üzemelnek, 20 perces mérések esetén 2,5 éves üzemidővel rendelkeznek.

Szenzorok alkalmazása, technológiai döntések támogatása

Oltyán István, az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti igazgatója előadásában ismertette a paprikatermesztés országos átlaghozamait, a termelés eredményességét meghatározó tényezőket. Bemutatta továbbá azokat a hajtatott termesztésükben alkalmazott, a Fóliavezérléstől vásárolt szenzorokat és termelést segítő eszközöket is, amelyek adatainak felhasználásával a termelés eredményességét sikerült növelni.

Oltyán István, az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti igazgatója előadása
Oltyán István, az Árpád-Agrár Zrt. kertészeti igazgatója előadása

Vezérlési lehetőségek üvegháztól a szántóföldig

Dr. Hüvely Attila előadásában a mesterséges intelligencia mezőgazdaságban történő alkalmazásait hangsúlyozta. A Neumann János Egyetem Agrártudományi tanszékének tanszékvezető főiskolai docense példaként említette, hogy Hollandiában már van olyan gazdaság, ahol teljes egészében gépek vezérlik a kukoricatermesztést a vetéstől az aratásig. Emellett a különböző talajok kémiai tulajdonságának vizsgálatairól is beszámolt.

Korszerű Haygrove fóliaházak használata különböző zöldség- és gyümölcskultúrákban

Megyeri Tibor, a Britamark Kft. képviselője bemutatta a korszerű Haygrove fóliaházak típusait. A szabadalommal védett, ovális alakú, különlegesen erős acélváz-szerkezetű fóliaházak, nagy felületen biztosítanak szellőztethetőséget, és szükség esetén akár át is telepíthetőek. Bemutatásra került többek között egy Zala megyei áfonyatermesztő és egy almaültetvény teljesen nyitható fóliaháza is.

Döntéstámogatói rendszer felhasználása Smart Greenhouse Control Kft. eszközeivel a Poliext Kft. öntözési tesztjein.

Öntözési teszt salátában RDI szalaggal
Öntözési teszt salátában RDI szalaggal

Fotyék Tibor, a magyarországi, családi tulajdonban lévő Poliext Kft. öntözési projektmenedzsere bemutatót adott víztakarékos öntözési megoldásokat tartalmazó projektjeikből, amelyet 4 kontinensen már több mint 30 országban valósítottak meg. Betekintést adott továbbá az RDI (egy teljesen új öntözési mód, amelyben a mikroporózus szalag kölcsönhatásba lép a növény gyökereiből érkező biokémiai jelekkel) működésének alapjairól és használatának eredményességéről.

Az előadások után videók vetítésével két termelő tapasztalatait ismerhették meg a résztvevők a precíziós eszközök használatával kapcsolatban.  

https://mezohir.hu/2023/10/30/foliavezerles-idot-es-biztonsagot-adnak-a-gazdaknak/

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink