Drónok szerepe a hajtatásban

Napjainkban a drónokat a szántóföldi növénytermesztéshez kötjük, ahol a különféle tápanyag-kijuttatásban, az eltérő ellátottságú területek növényvédelmében, valamint a betakarítást követő hozamtérképekben játszanak nagy szerepet. Szerepük külföldön már megjelent a zárt termesztő berendezésekben is. A palántanevelő üvegházakban a drón képes megszámolni, hogy elegendő magot vetettek-e. A vetés után 7-10 nappal a drón átrepül a tálcák felett és jelentést készít, hogy hány százalékos a csírázás és mennyi a később ültethető növények száma.

Nem számít, hogy különböző növények találhatóak meg az üvegházban, illetve a repülést automatikusan végzi el. A kiültetett növényállományban képes mérni a termések és a növény növekedését. A termelési kockázatot csökkenteni tudjuk azáltal, hogy időben tudunk cselekedni. Európai országokban már fejlesztés alatt áll a betakarítás előrejelző szoftver is, amely egy paradicsom, uborka esetében nagyon hasznos lehet, ezzel még precízebb termelést érhetünk el. A kártevő felismerő szoftver fejlesztése szintén zajlik. Kiemelendő a paradicsom állományokban a Paradicsommoly (Tuta absoluta). Ennek feltérképezésére képes lesz a drón. A használata a virágkertészetekben is hasznos lehet. A drón érzékeli és megszámolja a virágok számát négyzetméterenként. Erről automatikus jelentést készít így pontosan annyi kerül a piacra amennyi szükséges, se több, se kevesebb.

A drón által készített képeket a mesterséges intelligencia elemzi. Ily módon a drón nagyon pontos méréseket végez rövid időn belül. Ezekkel a lehetőségekkel fenntarthatóbbá tehetjük az élelmiszer termelést. Összefoglalva ez egy innovatív megoldás, az üvegházban dolgozó kertészeknek a palántaszámlálásban, a növekedés nyomon követésében, a termés előrejelzésében, valamint a betegségek és kártevők megelőzésében és leküzdésében egyaránt.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink