Csigák a kertünkben

A legtöbb gondot a csigák közül is a meztelen csigák okozzák kertünkben vagy akár fóliasátrunkban. A meztelen csigák nedves környezetet kedvelő, fénykerülő állatok. Megjelenésükre a gyomos, elhanyagolt környezetű termesztőberendezésekben és szabadföldi állományokban egyaránt számíthatunk.

A meztelen csigák sok tápnövényű állatok. A növények leveleit, szárát megrágják és fényes járatnyomot hagynak maguk után, így könnyen felismerhetők a területek, ahol jártak. Elsősorban a fiatal növények leveleinek megrágásával okoznak károkat. Elsőszámú tápnövényeik a saláta, káposzta, sóska, spenót, retek és a paprika. Nappal többnyire a talajba húzódnak, kevésbé láthatóak.

Jelenlétük a talajba süllyesztett, sörrel töltött csapdákkal, valamint a talajra terített nedves rongydarabokkal jól tesztelhető. A növényállomány vizsgálata során észlelt levélkártétel alapján már csak a bekövetkezett kártételt tudjuk szemrevételezni.

Sok módszer terjed az interneten, ami elriasztja vagy elpusztítja őket. A teljesség igénye nélkül a következők lennének. A csiga járataira hamut, műtrágyát, tojáshéjat, sót szórnak, amely a csiga járómirigyeit elpusztítja és a csiga halálát okozza. Ami biztosan bevált módszer, hogy egy üres befőttesüveget, konzerves dobozt leásunk a földbe a veteményesbe, úgy, hogy az edény teteje egy szintben helyezkedjen el a talaj felszínével. Megtöltjük félig, sörös vízzel és reggelre látni fogjuk, hogy tele lesz csigákkal.

Ha valóban rengeteg csiga van a kertünkben és a kert alapterülete nagynak mondható, akkor az indiai futó kacsa tökéletes választás a csigák gyérítésére. Minden féle kártevőt összeszed, de a kedvence a meztelencsiga. Előnye, hogy nem csak a kifejlett csigákat fogyasztja, hanem a csigapetét is.

Kémiai megoldásokhoz is folyamodhatunk, vannak speciális csigaölő szerek. Fontos megjegyezni, hogy a csigaölő szereket levélzöldségek között nem szabad használni, ugyanis a granulátumok a levelek között fennakadhatnak, és ezután már nem fogyaszthatóak ezek a zöldségek!

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink