Általános tennivalók a kertünkben a tavasz beköszöntével

A tavasz beköszöntével, érdemes a kertünkben néhány fontos lépést megtennünk.

A gyümölcsfák és a szőlő ápolási munkafolyamatait célszerű elvégezni. Ahogy az időjárás lehetővé teszi, elkezdhetjük a fák tisztogatását és az ápolási munkákat – metszés, beteg növényi részek, gyümölcsmúmiák eltávolítása. Ha ezekkel végeztünk kezdődhet a lemosó permetezés végrehajtása. A kora tavaszi lemosó permetezést végezhetjük bordói lével vagy más réz tartalmú permetezőszerrel. A védekezés elsősorban a gyümölcsfák károsítói ellen irányul, de ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsűek és a szőlőtőkék permetezéséről sem. Ami nagyon fontos, hogy rügypattanás előtt végezzük el a kezeléseket! Fagymentes, száraz és szélcsendes időjárás mellett, legalább 5-10 ºC hőmérsékletnél. A megfelelő borítottság igen fontos, mivel ezek kontakt készítmények. A kártevők ellen olajtartalmú, a fák kérgén áttelelő baktériumok és gombák ellen réz tartalmú (kivéve a lisztharmat). készítményekkel védekezhetünk. A kén hatóanyagú szerek a fákon áttelelő lisztharmat gombák ellen hatékonyak.

Ha már nem kell nagy fagyoktól tartani, a szőlő metszésére is sor kerülhet, de ne halasszuk addig, amíg a nedvkeringés megindul. Először az elszáradt és letermett csonkokat, idősebb fás részeket távolítsuk el és utána kerül sor a termőcsapok metszésére.

Április elején már ébredeznek azok a kártevők, amelyek téli védelmet találtak a gyümölcsfák törzsének és vastagabb ágainak kéregpikkelyei alatt. Fakaparóval, drótkefével, ha letisztítjuk a fákat, fóliára gyűjtjük a leeső részeket és azokat elégetjük, akkor sok kártevőtől szabadulhatunk meg, így a későbbiekben kevesebb gondunk lesz az ellenük való védekezésben. Az utómunkáról se feledkezzünk meg! A metszett ágrészeket ápoljuk fagéllel, nehogy valamilyen betegség a nyílt seben keresztül megtámadja a fánkat!

Ezek után nincs más dolgunk, mint várni az egyre melegedő tavaszi időjárást.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink