Aktuális növényvédelmi problémák a kertészetekben

Egyre több termesztőberendezésben megtalálható a közönséges takácsatka (Tetranychus urticae), amelynek a jelenlegi száraz és meleg időjárás kedvező és elősegíti nemzedékeinek gyors kifejlődését. Ügyelni kell a területünk gyommentesen tartására, ugyanis számos gyomfajt kedvelnek, mint például a disznóparéjt, muharféléket, hereféléket, apró szulákot. Amennyiben nem sikerül vagy csak későn történik meg a gyomirtás, úgy egyre nagyobb kockázatot jelent a kultúrnövényeinkre, mivel átvándorolnak rájuk. A legnagyobb problémát az okozza, ha nem vesszük észre időben a jelenlétüket, mivel viszonylag gyorsan felszaporodnak és nagy károkat képesek okozni. A levelek fonáki részén pókhálószerű bevonatot képeznek, a levél színe kisárgul. Hatásukra a levél párologtatása növekedik, klorofiltartalma csökken, fotoszintézise lassul, majd megszűnik és a levelek lehullanak. Permetezés során törekedjünk a nagyobb permetlé mennyiségre, mellyel jobb fedettség biztosítható, így a levelek fonáki oldalán élő atkák elérhetők.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója szaporodási időszaka jelenleg is zajlik. A szántóföldökön és a kertészetekben is jelentős gondot okoznak kártételükkel. A rajzás figyelemmel kísérése fontos, ezért használjunk csapdákat. Károkozásuk következtében a termést szennyezik, értékesítése nem lehetséges.

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) és az ázsiai-márványos poloska (Halyomorpha halys) szívogatása egyre több kultúrát érint. Kezdetben a kertészetekben és a lakóhelyek körül jelentettek gondot, de már nagy számban vannak jelen a szántóföldi kultúrákban is, szívogatásukkal nagy kárt okozva. Ellenük egyelőre lambda-cihalotrin hatóanyagú készítményekkel tudunk védekezni.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink