A szakszerű talajmintavételezés

A részletes talajvizsgálatot minden évben, kultúránként, a szezon előtt szükséges elvégezni. Ez a talaj előkészítés és az alaptrágyázás támpontja. A szaktanácsadó a talajvizsgálat eredményei alapján tud hatékonyan dolgozni és alapreceptet készíteni a tápoldatozáshoz. A tenyészidőszakban végzett talajvizsgálatok a tápelem arányok ellenőrzéséhez szükségesek, a korrekciók végzéséhez elengedhetetlenek. Talaj nélküli hajtatott termesztésben minimum havonta, talajon egy tenyészidőszakban legalább kétszer-háromszor kellene talajvizsgálatot végeztetni.
A talajvizsgálat csak szakszerűen gyűjtött mintából végezve ad használható eredményt. A mintának az átlagos minőséget, a gyökérzónát reprezentálónak kell lenni, tehát a mintavételi szabályok betartása felelőséggel jár.

A talajmintavétel általános szabályai:

  • mindig átlag mintát vegyünk, tehát legalább 10-15 pontmintából gyűjtsük össze az 1 kg minta földet
  • a mintavétel mélysége mindig igazodjon a tervezett kultúra gyökerezési mélységéhez, általában 5-30 cm mélység elegendő
  • a láthatóan lényegesen eltérő foltokat mindig külön mintázzuk, és vizsgáljuk meg az eltérés okát, esetleges javíthatóságát
  • műanyag zacskóba helyezzük a mintákat és védjük a kiszáradástól
  • pontosan beazonosíthatóan, információkkal ellátva adjuk át a mintát

A másik nagyon fontos szempont a vizsgálat módszere, hiszen a vizsgálati eredmények tartalmát határozza meg. A hazai laboratóriumok többsége a hatóságilag meghatározott paramétereket vizsgálja, ha mást nem kérünk.
Makroelemeknek azokat a nélkülözhetetlen tápelemeket nevezzük, amelyek a legnagyobb mennyiségben fordulnak elő a növényekben és amelyeket a növény elsősorban a gyökérzetével vesz fel. Az eredményből megtudhatjuk a talajunk pH, azaz kémhatásának értékét is. A talaj pH értéke befolyásolja és meghatározza a növény számára a tápelemek felvehetőségét. Ide sorolható: nitrogén (N), foszfor (P) és a kálium (K) más néven NPK. A megfelelő gyökérképzéshez, az intenzív növekedéshez, a magas terméshozamhoz nélkülözhetetlen a mezoelemek (Ca, Mg, S) szerepe. A mikroelemek, (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo), más néven nyomelemek, mint a nevükből is kiderül, rendkívül csekély mennyiségben szükségesek.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink