A kert téliesítése

Ha eddig még nem tettük meg akkor a héten ideje elvégezni a kertünk téliesítését. A nem fagytűrő növényeinket ideje téli nyughelyükre tenni. A cserepes, dézsás növényeket vigyük fagymentes helyre, ahol 8-10 C fok körül, minimális fény mellett áttelelhetnek. Az évelő növényekről sem szabad megfeledkezni, tövükhöz helyezzünk mulcsot, szalmát, falevelet. A rózsákról távolítsuk el az elhalt ágakat és szintén mulcsozzuk a környezetüket. Amennyiben konténeres élő fenyőfát veszünk karácsonyra és szeretnénk kiültetni, akkor ne felejtsük el és még most ássuk ki neki a helyet és a kitermelt földet vigyük melegebb helyre, ahol nem fagy. Ezt a helyet jelöljük meg, hogy a hóban is megtalálhassuk. 

Ne feledkezzünk meg az öntözőrendszer, a kerti csapok téliesítéséről sem. Zárjuk el a fagycsapot, majd nyissuk ki az összes csapot, hogy távozzon a víz belőle. A kerti slagot tekerjük fel és helyezzük fagymentes helyre. Amennyiben a kertben szivattyú is található, szereljük le, engedjük le belőle a vizet és ezt is tegyük melegebb helyiségbe. 

Mindezek mellett nem árt, ha a kerti benzinmotoros gépeket is megtisztítjuk, leengedjük belőle az olajat és tavaszig eltároljuk őket fagymentes helyen. A kertben használatos műtrágyákat és növényvédőszereket is rakjuk el.

Az elmúlt pár évben egyre elterjedtebb lett a kerti napelemes lámpák használata. Sokan nem sejtik, de ezek télen nagyon könnyen tönkremehetnek. Télire ezeket is érdemes zárt helyre eltenni, hogy következő évben tavasztól őszig újra pompázzanak kertünkben éjszakánként.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink