A csípős paprika félék és chili paprika pozitív hatási

A két paprika nem ugyanaz, de megannyi jótékony hatása van a szervezetünkre, ha mértékkel fogyasztjuk. Kezdjük azzal, hogy mi adja egy paprika csípősségét. Nem más, mint a kapszaicin. A kapszaicin a paprika termésének alkaloidja, mely legnagyobb koncentrációban a termés vastag erezetében fordul elő. Ez elfogyasztva égető érzést vált ki.

Tőlünk délre és keletre hagyománya van, ahogy a fűszeres ételeknek is. Kutatások bizonyítják, hogy gyomorbántalmak esetén jótékony hatása van, és nem okoz gyomorfekélyt, sőt a kapszaicin növeli a gyomor nyálkahártyájának vérellátását, így regenerálja azt. A kapszaicin bizonyítottan fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is bír, ebből kifolyólag sok olyan krém kapható, amely kapszaicint tartalmaz. Mindezek mellett még szabályozza a vérnyomást, a vércukorszintet, antibakteriális hatással bír, és gyorsítja az anyagcserét. Amennyiben mértékkel fogyasztjuk gondot nem okozhat.


A paprikák csípősségét a Scoville-skálán (Scoville heat unit, rövidítve: SHU) mérjük. A kapszaicin mérésére szolgáló skálát Wilbur Lincoln Scoville dolgozta ki, ezért az ő nevéhez fűződik. A rendszeres kapszaicin fogyasztás fokozatosan érzéketlenné teszi a fájdalomérző idegvégződéseket a szájban, melynek eredményeként a csípős ízt kedvelők egyre kevésbé érzik kellemetlenül égetőnek az erős paprikát, vagy a chilit. A kapszaicin reflexesen fokozza a nyálelválasztást és fokozza az emésztőnedvek termelését is. Ezek a reflexesen kiváltott folyamatok azonban csökkennek, amikor a rendszeres fogyasztás miatt a fájdalomérző idegvégződések érzéketlenebbé válnak.

Az egyes pontszámok jelentése a következő:

  • 0-100 Scoville egység: például a sima édespaprika
  • 500-1,000 Scoville egység: jalapeno erősségű paprika
  • 1,000-10,000 Scoville egység: például cayenne bors
  • 10,000-100,000 Scoville egység: habanero erősségű paprika
  • 100,000-1,000,000 Scoville egység: például a scotch bonnet vagy a ghost pepper erősségű paprika
  • 1,000,000-2,000,000 Scoville egység: Carolina Reaper vagy a Trinidad Moruga Scorpion erősségű paprika
  • 2,000,000-16,000,000 Scoville egység: a Pepper X vagy a Dragon’s Breath chili paprika

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink