Rovarhotel jelentősége

A rovarhotel vagy nevezhetjük rovarháznak, rovartanyának és még sok más néven illetik, ennek használata jelentősen segít az ökoszisztéma fenntartásában. A rovarhotel használata leginkább Magyarországon a kiskertekben terjedt el. Külföldön már megtalálhatóak hajtató berendezések között, amely igen hasznos, ugyanis csalogatják a hasznos rovarokat és azoknak szaporodási helyet biztosítanak, hogy a kívülről támadó kártevők számát csökkentsék.

Ezek mellett olyan növények alkalmazása is zajlik, amelyek a fóliasátrak közé ültethetők és szintén elősegítik a hasznos szervezetek számára, a szaporodási és búvóhelyet. Sokszor a méhek is, amelyek a beporzást segítik otthont lelnek ezekben a rovarházakban. Az urbanizáció hatására a hasznos szervezetek, amelyek a természetben is megtalálhatóak életterei visszaszorulnak. Néhány rovarnak ideiglenes szállást nyújtanak az időjárás viszontagságai ellen. Téli szállásként is szolgál, ahol egyes rovarok hibernálási idejüket töltik. A ragadozó rovarok más rovarokkal, hernyókkal, petékkel táplálkoznak. Sokan gondolhatják, hogy nem veszélyes-e csalogatni a fóliaházak köré vagy a kertben elhelyezett rovarhotelbe a rovarokat? Elfoglalhatják olyan rovarok is mint például darázs, amely nem kívánatos, de a darazsak nagyrésze is hasznos, lásd: fürkészdarázs. A rovarhotel megvásárolható, de saját kezűleg is elkészíthető.

Összességében tehát egy nálunk kevéssé elterjedt módszerről van szó, azonban egyre nagyobb létjogosultsága van nem csak a kiskertekben, hanem a nagyobb termesztő berendezések környezetében is.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink