Miért Hollandia a legnagyobb zöldség exportőr?

Hollandia, a kis területű ország, ahol a szántóföldek és üvegházak területe megegyezik Magyarországgal, kiemelkedik a zöldség exportban. A holland agrárszektor hatékony és modern működése, valamint az innováció iránti elkötelezettség jelentős részben magyarázza, miért szállítják a világ minden tájára a holland termelők friss és minőségi zöldségeiket. Az alábbiakban megvizsgáljuk, mi teszi Hollandiát a legnagyobb zöldség exportőrré.

Modern üvegházak és területi hatékonyság

A holland zöldségtermesztés kiemelkedően magas területi hatékonyságot mutat. Hollandia területének csak egy tizedével rendelkezik zöldségtermesztésre alkalmas üvegházakkal, de azok összterülete már meghaladja az 5000 hektárt. Ez az intenzív zöldségtermelési forma lehetővé teszi, hogy az év bármely szakában follyon a termelés, és a gazdák hatékonyan tudják szabályozni a termesztési körülményeket.

Központosított termelési struktúra

A holland zöldségtermelésben az elmúlt négy évtizedben jelentős koncentráció ment végbe. Míg az 1980-as években 8000 termelő működött, ez a szám ma mindössze 1260. Ennek ellenére az üvegházi terület növekedése és az egy gazdaságra eső átlagos területméret növekedése lehetővé tette az átlagos éves árbevétel jelentős emelkedését.

Technológiai fejlesztések és hatékony termesztéstechnológia

A holland zöldségtermesztés sikeresen alkalmazza az új fajtákat és termesztéstechnológiákat. A tápanyagok célzott adagolása és a pótmegvilágítás például lehetővé teszi az egységnyi területre eső hozamok jelentős növekedését. Az országos átlag 55,7 kg, de a legjobb kertészek 65 kg/m2 feletti hozamokat is elérnek. A folyamatos innováció révén a gazdálkodók képesek magasabb minőségű és mennyiségű termést elérni.

Ágazati diverzifikáció és piacorientáció

A holland zöldségtermesztés diverzifikált, de egyúttal piacorientált is. A legnagyobb terjedelmű hajtatott zöldségfajok között a paradicsom vezet, melynek exportja kiemelkedően magas. A holland paradicsomexport értéke 1,6 milliárd euró, ami a világpiac legmagasabb átlagárával büszkélkedhet.

Ellenállóképesség válságokkal szemben

A holland zöldségtermesztés 2011-es Escherichia coli botrány után is bizonyította ellenállóképességét. Annak ellenére, hogy a válság katasztrofális hatással volt a szektorra, Hollandia rövid időn belül talpra állt, és a növekvő trendet sikerült folytatnia.

Hollandia tehát nemcsak a szűk területén, de a nemzetközi piacon is kimagasló szereplővé vált a zöldség exportban. Az ország agrárszektorának hatékonysága, innovációra való elkötelezettsége, valamint a piacorientált megközelítés mind hozzájárultak ahhoz, hogy Hollandia élen járjon a globális zöldség kereskedelemben.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink