Mi folyik a Fóliavezérlés háza táján?

Nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is probléma az energiahiány és a munkaerőhiány. A gazdák folyamatosan az ellen küzdenek, hogy ezeket valahogy pótolják új rendszerekkel, új folyamatokkal. Hogy ezt honnan tudjuk?

November közepén két napos ügyfél látogatáson vett részt a Fóliavezérlés és a Britamark Kft – Haygrove Growing Systems csapata.

Az első állomás Csehország volt, ahol Stanislav Spasow 2 hektáros, modern, gazdaságát tekintették meg, aki szamóca és málnát termeszt 1-1 hektáron. Mindezt a Haygrove Ez Vent, az egyik legmodernebb fóliasátra alatt teszi. Kollégáink ezekhez a fóliákhoz kihelyeztek egy időjárás állomást és egy vezeték nélküli szenzorhálózatot. Így már az egész területen mérhető az ec, ph, talajnedvesség, levélnedvesség a növények körül. A rendszer sok gondot vett le Stanislav válláról, aki szintén a munkaerőhiányt hozta fel fő indoknak, hogy miért szeretné fejleszteni gazdaságát. A többlet hozam már a Ez Vent rendszer megépítése után is látszódott, de szenzor hálózat kiépítését követően 15%-os plusz terméshozamot várnak. Az eredményekről a későbbiekben beszámolunk! Az Ez Vent rendszert automata szellőztető rendszerrel is kiegészülhet, amit csapatunk épít ki.

A második állomás Lengyelország volt, ahol egy hatalmas fóliás gazdaságokat látogatott meg a csapat. Az AmPlus Food több fajta zöldséget is termeszt, több helyszínen is. A csapat a látogatás alkalmával egy 8 hektáros szamóca ültetvényt nézett meg. A menedzsment jelenleg azon dolgozik, hogy egy minél modernebb gazdaságot építsen ki, ahol szintén a munkaerőhiányt tudják mérsékelni, minél modernebb eszközökkel. A találkozón a Fóliavezérlés csapata bemutatta a vezeték nélküli szenzorhálózatot és a klímavezérlő eszközöket. Nagyon hasznosnak bizonyultak termékeink előnye, hogy nem kell kiépíteni külön internetet az eszközök használatához, illetve hogy vezeték nélkül használhatóak, elérhetőek. A menedzsment részéről nyitottak egy közös együttműködésre is, aminek a lényege a szenzoros hálózat közös tesztelése. Ugyanis jelenleg kézzel mérik a különböző értékeket, ami a hatalmas területen nagyon sok időt és energiát emészt fel a humánerőforrás részéből.

Az út során nagyon sok, új tapasztalatot gyűjtöttünk, hogyan is működik egy igazán nagy és modern fóliás gazdaság. Megbizonyosodtunk afelől is, hogy a termékeink értéket tudunk teremteni a külföldi gazdáknak. Egy nagy kérdésünkre is választ kaptunk az út során: nagy szükség van egy könnyen kezelhető, telepíthető eszköz állományra, ami a fóliás gazdaságokat segíti az előrehaladásban. A lehetőség adott, csak élni kell vele!

Nagyon izgalmas lesz cégünk életében ez a fejlődési szakasz, sok új kihívást tartogat még számunkra!


What is going on with the guys from Fóliavezérlés?

Energy and labour shortages are not only a problem in Hungary, but also abroad. Farmers are constantly struggling to find a way to make up for these with new systems and new processes. How do we know this?

In mid-November, a two-day customer visit was made by a team from Fóliavezérlés and Britamark Ltd – Haygrove Growing Systems.

The first stop was in the Czech Republic, where they visited Stanislav Spasow’s modern 2-hectare farm growing strawberries and raspberries on 1-1 hectare. He does all this under one of Haygrove Ez Vent’s state-of-the-art polytunnels. Our colleagues have installed a weather station and a wireless sensor network. This way he can now measure ec, ph, soil moisture, leaf moisture around the plants. The system has taken a lot of the burden off Stanislav’s shoulders, who also cited labour shortages as the main reason for wanting to develop his farm. The extra yields were already visible after the Ez Vent system was installed, but after the sensor network is installed, an extra 15% yield increase can be expected. We will report on the results later! The Ez Vent system can also be upgraded with an automatic ventilation system, which will be built by our team.

The second stop was in Poland, where the team visited a large-scale polytunnel farm. AmPlus Food grows several types of vegetables in several locations. During the visit, the team visited an 8-hectare strawberry plantation. The management is currently working on building a more modern farm, where they can also reduce labour shortages with more modern equipment. At the meeting, the Foliavezerles team demonstrated a wireless sensor network and climate control devices. The advantages of our products were that they do not require a separate internet connection to use the devices and that they can be used and accessed wirelessly. On the management side, they are also open to a joint collaboration to jointly test the sensor network. 

During the trip, we gained a lot of new experience of how a really large and modern polytunnel farm works. We also made sure that our products can create value for foreign farmers. One big question was also answered during the trip: there is a great need for an easy-to-use, easy-to-deploy devices to help polytunnels move forward. The opportunity is there, it just needs to be seized!

It’s going to be a very exciting phase of development for our company, with many new challenges ahead!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink