Kutyával a növénybetegségek ellen

A kutyákat már régóta használják különböző szakmákban, többek között a bűnüldözésben, valamint a keresésben és mentésben. Újabban a növényvédelemben való segítségnyújtásra is képzik már őket. 

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák hatékonyan használhatók a növényi kultúrákban lévő kártevők és betegségek kiszimatolására, így értékes eszközzé válnak a növénybetegségek elleni küzdelemben. A kutyák a felderítés fázisában járnak élen, ráadásul már akkor, amikor lehetséges, hogy még alig-alig találjuk nyomát a kártevőknek.

Hogyan védenek a kutyák a növénybetegségek ellen?

A kutyák számos módon használhatók a növényvédelemben. 

  • Kiképezhetők arra, hogy járőrözzenek a földeken – fóliasátrakban, üvegházakban is –, és figyelmeztessék a gazdákat a kártevők vagy növénybetegségek jelenlétére. 
  • A kutyákat a növények piacra szállítás előtti szűrésére is lehet használni, így biztosítva, hogy csak egészséges növények kerüljenek forgalomba. 
  • A kutyák emellett a mezőgazdasági raktárak megfigyelésére is alkalmazhatók, megelőzve a fertőzéseket, még mielőtt azok kialakulhatnak vagy elhatalmasodhatnának.

Miért érdemes kutyákat alkalmazni a növényvédelem keretein belül?

Minden gazdálkodó rémálma az, hogy természeti csapás, vagy kártevők tizedelik meg a növényállományt és vele a termést.

A kutyák szaglása sokkal élesebb, mint az emberé, és be lehet őket tanítani arra, hogy reagáljanak bizonyos szagokra. Ezáltal ideálisak a kártevők és a növénybetegségek korai stádiumban történő felismerésére, amikor a kezelés valószínűleg a leghatékonyabb. Ezen túlmenően a kutyák alkalmazása radikálisan csökkenti a káros növényvédő szerek és egyéb vegyszerek szükségességét, így környezetbarátabbá teszi a növényvédelmet és persze magát a növénytermesztést is.

Akik mindent kiszagolnak

A szaglás a kutyák egyik legélesebb érzékszerve. Az embereknél közel 100 milliószor alacsonyabb koncentrációban képesek érzékelni a szagokat, ezáltal ideálisak a növényekben lévő kártevők és egyéb betegségek felderítésére. 

Kutyákat képeztek ki arra, hogy kiszagolják a különböző növénybetegségeket, köztük a Pierce-kórt, amely Kaliforniában fenyegeti a szőlőtőkéket. Szintén a kaliforniai Fresno megyében a helyi mezőgazdasági megbízottal együttműködve kutyakereső szakértők egy csoportja kutyákat képez ki a hirtelen tölgypusztulás (Sudden Oak Death, SOD) kiszimatolására, amely betegség a kaliforniai tölgyes ökoszisztémákat pusztítja. Az elképzelés és a terv az, hogy ezek a kutyák képesek lesznek a tölgypusztulást a korai stádiumában felismerni, mielőtt még annak esélye lenne a terjedésre. Ez segíthet a betegség megfékezésében és a kaliforniai tölgyerdők további károsodásának megelőzésében. A jövőben valószínűleg egyre több kutyát fogunk látni a növényvédelemben, mivel szaglásuk ezen a területen is felbecsülhetetlen értékűnek bizonyul.

Hogyan képzik a növénybetegségek felismerésére a kutyákat?

A kutyák hihetetlen szaglása nemcsak az illegális szerek, vagy eltűnt emberek keresésében, netán robbanószerek felderítésében aknázható ki, hanem bármelyik olyan területen, ahol a szagok jelei, jelzői valaminek. A kiképzés ugyanúgy zajlik a növénybetegséget felderítő kutyák esetében, mint más felderítő kutyák esetében.

Az első lépés az, hogy a kutyát a beteg növény egy (szag)mintájának kiteszik és kondicionálják vele kapcsolatban a kutyakiképzésben már bevált módszerekkel. 

Amint a kutya megtanulta és azonosította a szagot, képes lesz felismerni azt a szántóföldön és a gazdaságban, és figyelmeztetni a gazdát (vagy a saját gazdáját) a lehetséges problémákra. A problémára való figyelemfelhívás különbözőképpen történhet, általában a jelzőkutyák lefekvéssel, vagy leüléssel párosított meredt figyeléssel szokták jelezni azt, hogy találtak valamit. 

Amikor a kutya helyesen azonosítja a szagot a tanulás során, akkor a kívánt viselkedés megerősítése és a motiváltság fenntartása érdekében általában jutalomfalatot kap. Ez a kondicionálás.

A kutyák a növényvédelem tekintetében bevethetőek időszakosan is, mintegy szolgáltató partnerként viszonyulva a gazdálkodóhoz vagy az adott gazdasághoz, de akár a saját kutyákat is be lehet tanítani a növényvédelmi jelzésre, hogy ha fogékonynak bizonyulnak rá.

Nem lehet elégszer hangoztatni: egy ilyen kutya nemcsak hű társ a gazdálkodás hétköznapjaiban, de rendkívüli veszteségektől képes megvédeni mint a termelőket, mind a feldolgozókat, de még a logisztikai szegmensben is nagy szolgálatot tehetnek. Így végig a teljes ellátási láncon főszereplők lehetnek négylábú barátaink.

Milyen kutyák alkalmasak leginkább a növénybetegségek felismerésére?

A leggyakrabban használt növénybetegség-kereső kutyák közé tartoznak a labrador retrieverek, a golden retrieverek és a német juhászkutyák. Azonban bármilyen erős szaglással rendelkező kutyafajta kiképezhető erre a célra, de a világ legsikeresebb keresőkutyái között bizony ott vannak a véletlenek “szüleményei”, a keverékek is. 

A magyar kutyafajták tradícionálisan eleve leginkább a gazdálkodásban (állattenyésztésben, vadgazdálkodásban) voltak használatosak, a jövőben érdemes lehet őket a növényvédelem területén is számításba venni.

A keresőkutyáknál rendkívül fontos a fegyelmezettség, az intelligencia, a tanulékonyság, az utasítások követése, és a magas szintű motiváltság. Bár jutalomfalatokkal és kondicionálással tanítják a kutyákat a betanulás időszaka alatt, de később általában a kutyák igazából örömmel és jutalmazás nélkül is elvégzik a munkájukat, mert belső motivációjuk, játékosságuk, kíváncsiságuk sarkallja őket a keresésre, továbbá az, hogy gazdáik örömittas arcában gyönyörködhetnek és végül kaphatnak egy kellemesen masszírozós, fültő vakarást is.

Bár a növénybetegség-kereső kutyák nem 100%-os pontosságúak, mégis értékes segítők és hűséges társak a növénytermesztésben is. Érdemes lehet kutyaiskolák és kutyakiképző központok környékén érdeklődni a további lehetőségekről.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9468545/each-insect-has-its-own-odor-and-the-dogs-will-always-notice/

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink