Kell a kókuszrosthoz perlitet kevernem?

Kétségtelen, hogy a kókuszrost az egyik legjobb táptalaj és talajpótló, amelyet  a kertben használhatunk. Számos előnyéről a már korábbi cikkünkben írtunk, erről itt olvashatsz: Minden amit a kókuszrost paplanról tudni érdemes. A kókuszrost az egyik leghatékonyabb nedvességtartó képességgel rendelkező termesztő közeg, mégis sok termelő úgy dönt, hogy más kiegészítésekkel, például perlittel keveri.

Mi is az a perlit?

A perlit a természetben előforduló ásvány, amely vulkáni üveg vagy hamu formájában létezik. A perlitet a termesztőközeggel keverve növeli a közeg víztartó- és levegőző képességét.

A tökéletes kókuszrost és perlit keverék megalkotása

Mivel mind a kókuszrost, mind pedig a perlit sűrűsége alacsony, a két anyag kombinációja elősegíti a gyökerek gyors, korlátlan növekedését, valamint a gyors lefolyást, miközben megtartja a jótékony nedvességszintet a termesztőközegben. Noha mindkét anyag hasonló módon működik, mindkettő konzisztenciája és alakja meglehetősen eltérő, ami együttes alkalmazásukat meglehetősen népszerűvé és hatékonnyá teszi bármilyen típusú termesztési rendszerben. 

A keveréknek több kókuszrostot kell tartalmaznia, mint perlitet, 60/40 vagy 70/30 arányban. Ez a kombináció rendkívül jó táptalajt jelent a a fiatal növények főként palánták számára. A jól levegőztetett keverék kiváló közeget biztosít a gyökérrendszerek korlátlan fejlődéséhez.

Ezen kívül lazítja a talajt, ami szintén a növények gyors fejlődésének kedvez. Mind a kókuszrost és a perlit is inert, vagyis nem tartalmaz jelentős tápanyagot, így a gazdán áll, hogy ezt hogyan szabályozza, ugyanakkor ez segít a precíziós gazdálkodásban.

Ez azt jelenti, hogy jobban tudja ellenőrizni a növényekbe jutó tápanyagokat.
A kókusz és perlit használatának másik előnye a talajjal szemben, hogy ellenáll a betegségeknek. Ez a táptalaj nem tartalmaz kártevőket, betegségeket és kórokozókat.

Ez a keverék hihetetlen eredményeket ígér. Ezeknek a szubsztrátumoknak az egyvelegét választva termesztőközegként, az jobb levegőztetést, jobb vízelvezetést és garantált egészséges növény növekedést jelent. 

Mivel a perlit nem bomlik le, számítani kell arra, hogy növények ellenállóbbak maradnak a betegségekkel szemben a gazdálkodási ciklus során.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink