Gyógynövénytermesztés fóliasátorban és üvegházban

Fóliasátorban nemcsak paradicsomot, paprikát, uborkát, salátát, földiepret és hasonló, közvetlen fogyasztásra és felhasználásra alkalmas haszonnövényeket és gyümölcsöket érdemes termeszteni, hanem például bármilyen olyan növényt, amelyik szereti és meghálálja párás és meleg levegőn túl a közvetlen gondoskodást is.


A csodálatos gyógynövények
A gyógynövényekre az emberiség évezredek óta kiemelt figyelmet fordít, hiszen a gyógynövények a mindennapi jóllétünket hosszú távon tudják biztosítani: ha megbetegszünk, akkor segítenek mihamarabb kilábalni belőle, de legalábbis a tüneteket enyhíteni, segíthetnek a betegségek megelőzésében is, tehát hosszú, produktív életet tudnak biztosítani számunkra.


Maria Treben „Egészség Isten patikájából” könyve óta tudjuk, hogy még a mezőn sétálva is gyógyfüvek tucatjaival találkozhatunk, mint ahogy a szép pázsitból kinövő „gaz” többsége is gyógyhatással bír, gondoljunk csak a pitypangra!
A gyógynövényeket természetesen be lehet gyűjteni a természetből is, de ez elképesztően fáradságos munka, és rengeteg olyan erőforrást igényel, ami sajnos nem térül meg, ha nagyban gondolkodunk. Ezért remek ötlet a gyógynövények termesztése, amit össze lehet kombinálni feldolgozással is akár, hiszen abban is biztosak lehetünk, hogy a gyógynövények felvásárló piaca is ki van éhezve a rendszeres és megbízható forrásból származó beszállításra.


Milyen gyógynövényeket érdemes fóliasátorban termeszteni?
Ha eljutunk addig a döntésig, hogy szeretnénk fóliasátorban gyógynövényeket termeszteni, akkor olyan gyógynövényekben érdemes gondolkodnunk, amelyeknek a levele, szára és virágzata kerül majd később felhasználásra, és nem cserjéről vagy fáról beszélünk, hanem lágy szárú növényről. (Nagyon sok cserje és fa virágzata és termése használható gyógyhatású növényként, de ezek nagyon gyorsan kinövik a fóliasátrakat.)
Természetesen függ a talajtól is az, hogy mit érdemes termesztenünk, lehetséges, hogy érdemes először több növénnyel is próbálkoznunk.

Íme egy kis gyógynövény lista ötletként a teljesség igénye nélkül:

 • Kamilla
 • Körömvirág
 • Articsóka
 • Árnika
 • Ánizs
 • Citromfű
 • Fekete nadálytő
 • Levendula
 • Máriatövis
 • Medvehagyma
 • Rozmaring
 • Orvosi zsálya

A gyógynövények termesztése előtt alaposan utána kell járni annak, hogy milyen mértékben tekinti a szakma mérgezőnek, és kell-e esetleg külön engedély a termesztésükhöz. A felsorolásban olyan növényeket válogattunk be, amelyeket alapvetően nem tekintenek mérgezőnek farmakológiailag. Érdemes olyan növényekben is gondolkodni, amik fűszernövényként is használatosak – akár a növény szárítva, őrölve, morzsolva, akár csak a magja – mert azt már a történelemből is tudhatjuk, hogy a fűszer az egyik legdrágább termék a világon.

Honnan szerezzünk gyógynövény magot?

A gyógynövények termesztéséhez a magot vásárolhatjuk jónevű vetőmag csomagoló cégektől, de a tapasztaltabbak akár gyűjthetik is, mint ahogy a csere-bere is működhet, hasonló érdeklődési körű gazdálkodókkal.

Gyógynövény a fóliában okos szellőztető rendszerrel?

Természetesen a gyógynövények fóliasátorban történő termesztése esetén is kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő fólia-szellőztetésre, és ezt érdemes automatizálni is, hiszen egyetlen feledékeny reggelünkön, vagy bármilyen akadályoztatás esetén, amikor nem tudjuk kinyitni vagy becsukni a fóliát, odaveszhet a teljes éves munkánk és az összes terményünk.

A gyógynövények a természet ajándékai számunkra, érdemes velük nagyban is gondolkodni, a Fóliavezérlés ebben ad támogatást.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink