A Trichodermákról

A kémiai gombaölő szerek mellett léteznek biológiai megoldások. A sok peszticid használattól kialakulhatnak rezisztenciák a növénykórokozó gombákban a kémiai fungicidekkel szemben, emiatt a felhasználható növényvédőszerek köre csökken. A legtöbben már lehet ismerik és használják a Trichoderma nemzetségbe tartozó hasznos gombát, amelyek széles körben elterjedtek a világon, és képesek különböző talajokban, növényi részekben és vízben élő organizmusokban élni. Ezek a gombák hasznosak lehetnek az emberi élet számos területén, például az agrárbiotechnológiában és az élelmiszeriparban.

Az egyik legismertebb és leggyakrabban vizsgált Trichoderma faj a Trichoderma harzianum, amelynek számos alkalmazása van az agrárbiotechnológiában. Ezen gomba előnyös hatásai közé tartozik a növényi gyökerek növekedésének elősegítése, a növények immunrendszerének erősítése, valamint a növényi kórokozók elleni védelem biztosítása.

Nincs szó kémiai növényvédőszerekről, ezek élő szervezetek, amelyekkel vegyszermentesen oldható meg a védekezés. Meggátolják a növénykórokozó gombák terjedését és azok kártételét. A Trichoderma gombák az elhalt növényi szármaradványok lebontásával táplálkoznak. A növények gyökérzónáiban a más gombák fonalait felismerik, arra rátekerednek, a megtámadott gomba sejtfalát feloldják, majd a célgomba fonalainak belsejébe hatolva annak beltartalmát tápanyagként hasznosítani képesek.

A következő gombákat tudják parazitaként megtámadni: Alternaria, Armillaria, Botrytis, Fusarium, Monilia, Phytophthora, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia és Verticillium.

Ezen felül serkentik a növények védekezési reakcióit is, mely az egész növényre kiterjedhet azaz, ha a gyökérszinten történik a kezelés, az védelmet biztosíthat a levélszinten támadó gombák és baktériumok ellen is. Ezen felül a Trichodermák nem csak egymással, hanem baktériumokkal is kombinálhatók, amelyek foszformobilizálásra és nitrogénmegkötésre képesek. Így kiegészítik és erősítik egymást. Fontos, hogy ezeket a készítményeket rendszeresen használjuk, hogy a talajéletet is serkentsük és a gombák felszaporodása folyamatos legyen.

A Trichoderma harzianum hasznos lehet a paradicsom növényeknél, mivel képes elnyomni a kórokozó gombákat, amelyek gombafertőzést okozhatnak a paradicsom növényeknél. Ezen kívül, ez a gomba számos más növényfajjal is szimbiózisban élhet, mint például a kukorica és a búza.

A Trichoderma fajok hasznosak lehetnek az élelmiszeriparban is, például az élelmiszer-előállításban, mivel képesek segíteni az élelmiszeripari hulladékok lebontásában és a különböző élelmiszeripari folyamatok optimalizálásában.

Azonban a Trichoderma fajok hasznos hatásai mellett számos negatív hatásuk is lehet az emberi egészségre. Például a Trichoderma fajok allergiás reakciókat okozhatnak az emberekben, különösen azokban, akik érzékenyek a penicillinre.

A Trichoderma fajoknak számos biotechnológiai és agráripari alkalmazása van, azonban fontos szerepet játszik az életképes és biztonságos használatuk garantálása az emberi egészség és a környezet védelme érdekében. Ennek érdekében a további kutatások elengedhetetlenek a Trichoderma fajok hatásainak teljes körű megértéséhez, valamint az optimális felhasználási módszerek kidolgozásához.

Balázs Máté

Növényorvos, szaktanácsadó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink