A paradicsom gombás, baktériumos, vírusos betegségei – Próbáld ki a Fóliavezérlés eszközeit 30 napig ingyen

A paradicsom az egyik legfontosabb zöldségfajta hazánkban. A magyar konyha egyik alap hozzávalója, egy jó paradicsomleves, egy igazi magyaros lecsó nélkülözhetetlen a havi ebéd menüből.

Számos vitamin, ásványi anyag és antioxidáns forrása, így sokan fontos táplálékként tekintenek rá. Azonban a paradicsomnak számos gombás, baktériumos és vírusos betegsége is van, ami a termesztés során nem előnyös, ha megtámadja a növényeket. Ezzel jelentősen csökkenhet a termés mennyisége és minősége. Ebben a blogbejegyzésben a paradicsom betegségeiről lesz szó, különös tekintettel a gombás, baktériumos és vírusos betegségekre, és azok tünetei.

Gombás betegségek

A gombás betegségek a paradicsomnövények egyik leggyakoribb problémája. Ezek a betegségek az időjárási viszonyok változásai miatt jelentkezhetnek, például a nedvesség és a hőmérséklet szélsőséges változása miatt. Néhány a leggyakoribb paradicsom gombás betegségek közül:

Fusárium 
A fusárium az egyik legelterjedtebb gombás betegség, amely a paradicsom növényeket megtámadja. A betegség okozója a Fusarium oxysporum gomba, amely a talajban él és könnyen átterjed a növényekre. A betegség tünetei közé tartozik a levelek elsárgulása és hervadása, a szárak elszáradása és a termések csökkent mérete.

Lisztharmat
A betegség tünetei közé tartozik a levelek fehéres bevonatának megjelenése, amely később elterjed a szárakra és a termésekre. A betegség okozója a Leveillula taurica gomba, amely a nedves környezetben és a magas páratartalmú időjárásban terjed.

Alternaria foltosodás
Az egyik leggyakoribb gombás betegség. A betegség tünetei közé tartozik a levelek barna foltosodása és elszáradása, valamint a termések sötét foltosodása. A betegség okozója az Alternaria solani gomba, amely a talajban és a fertőzött növényi részekben él.

Megelőzés!
Fontos oda figyelnünk a megelőzésre, mert ha már jelen van a betegség sokkal nehezebb a tüneteket kezelni, ami termés kieséshez, minőség romláshoz is vezethet.

A fóliaházas termesztés során próbáljuk kialakítani a megfelelő mikroklímát a növényeknek, de ez már nem precíziós eszközök nélkül nem lehetséges. Egy-egy szeszélyesebb nap, hirtelen hőmérséklet ingadozás már elé, hogy a gombás betegség felüsse a fejét a fóliaházban.

A Fóliavezérlés több terméke is támogatja a hőmérséklet és páratartalom mérést, amivel egy ideális környezetet tudunk kialakítani. A rendszerek előnye, hogy online láthatóan az adatok, amikből már kiindulhatunk a termesztési folyamat során. A 30 napos próba időszakot se felejtsük el! A részletekről itt tudsz tájékozódni.

Baktériumos betegségek

Ezek a betegségek a növényekre gyakran akkor támadnak, amikor a levelek vagy a szárak megsérülnek, például a permetezés vagy a rovarok által okozott károsodás következtében. Néhány a leggyakoribb paradicsom baktériumos betegségek közül:

Tűzelhalás
A Tűzelhalás egy súlyos baktériumos betegség, amely a paradicsom növényeket érinti. A betegség okozója a Ralstonia solanacearum baktérium, amely a talajban él és a növények gyökerein keresztül jut be a szárakba és a levelekbe. A betegség tünetei közé tartozik a levelek elsárgulása és hervadása, a szárak elszáradása és a termések csökkent mérete.

Szürkepenész
A Szürkepenész egy másik gyakori baktériumos betegség. A betegség tünetei közé tartozik a szárak és a levelek elszáradása, valamint a termések sötét foltosodása. A betegség okozója a Botrytis cinerea baktérium, amely a nedves környezetben és a magas páratartalmú időjárásban terjed.

Megelőzés!
Ahogy azt fentebb is írtuk, fontos ezekben az esetekben a megelőzés! Ne feledkezz meg a Fóliavezérlés eszközeinek 30 napos próbaidőszakáról se. A próbaidőszak minden esetben egy személyes igényfelméréssel kezdődik.

Vírusos betegségek

Ezek a betegségek általában rovarok által terjednek, például levéltetvek vagy tripszek által, amelyek a növényi nedveket szívják és a vírusokat átviszik. 

Tótfű mozaik vírus
A Tótfű mozaik vírus a paradicsomot érintő egyik leggyakoribb vírusos betegség. A betegség tünetei közé tartozik a levelek színes foltosodása, a termések deformitása és a növekedési zavarok. A betegség okozója a Tomato mosaic virus, amely rovarok által terjed.

Paradicsom sárga levélgöndörödés vírus
A betegség tünetei közé tartozik a levelek sárgulása, az elhalás és a termések méretének és minőségének csökkenése. A betegség okozója a Tomato yellow leaf curl virus, amelyet a fehérlevéltetű terjeszt.

Paradicsom foltos hervadás vírus
A betegség tünetei közé tartozik a termések deformitása, a levelek gömbölyödése és a növények általános fejlődési zavarai. A betegség okozója a Tomato spotted wilt virus, amelyet a tripszek terjesztenek.

Paradicsom mozaik vírus
A betegség tünetei közé tartozik a levelek színes foltosodása, a termések csökkent mérete és minősége, valamint a növények általános fejlődési zavarai. A betegség okozója a Tobacco mosaic virus, amelyet rovarok terjesztenek.

Fontos!
Ha mégis beteg lett a növényünk, először is azonosítsuk a betegséget. A különböző betegségek különböző módon kezelhetők, például vegyi anyagokkal, biológiai kontroll módszerekkel vagy a beteg részek eltávolításával. Az egyszerűbb módszerek közé tartozik a fertőzött növényi részek eltávolítása, az érintett területek permetezése szulfátokkal vagy szerves anyagokkal, valamint a növények rendszeres ápolása és ellenőrzése.

Ne felejtsd el a Fóliavezérlés eszközeit! 30 napig ingyen használhatod!

Elérhetőségek:
Cím: 6000 Kecskemét, Budai u. 19. 2/5.
Telefon: 30/364-5018
E-mail: hello@foliavezerles.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás
Megosztás
Email
Nyomtatás

Legutóbbi cikkeink